“pestisitler” terimi, insanların zihninde çoğu zaman, tarımda yabani otları kontrol etmek yada mahsulleri böceklerden ve küflerden korumak...
“pestisitler” terimi, insanların zihninde çoğu zaman, tarımda yabani otları kontrol etmek yada mahsulleri böceklerden ve küflerden korumak için kullanılan ürünlerle ilişkilendirilir. Ancak, bu terim ustalaşmış bağlamda farklı ürün türlerini ihtiva eder. Yolların, havaalanlarının, demir yollarının, parkların, halka açık bahçelerin, mezarlıkların bakımı, ilaçlama işlemleri ve evcil parazitleri ile mücadelede de pestisitler kullanılır.
Pestisitlere maruz kalma yolları çoktur. Her yerde bulunabilirler ve ev içi kullanım, bu ürünlere genel olarak maruz kalmaya neden olur.
Pestisitlerin 6 tehlikesi
Pestisitler dikkatli ve ölçülü kullanılmalıdır. Kullanım tavsiyeleri ve önlemleri titizlikle dikkate alınmalıdır. Aksi taktirde çeşitli zararlar verebilirler.
Işte pestisitlerin kanıtlanmış 6 tehlikesi.
1. Parkinson hastalığı riskini artırıyorlar
Neurology dergisinde yayınlanan bir inceleme, 1980’lerde süt ve süt ürünleri şişelerinde bulunan bir pestisit olan heptaklor ile kontamine olmuş bu ürünleri tüketen erkeklerde parkinson hastalığının gelişimi içinde bir bağlantı bulunduğunu bildirdi. Bir zamanlar evlerde böcekleri öldürmek için ve mısır ekinlerinde kullanılan heptaklorun üretimi ve satışı yasaklandı.
Birkaç farklı çalışma da heptaklor benzer biçimde naturel klorlu pestisitlerin parkinson hastalığının gelişiminde rol oynadığını gösteriyor. ölüm sonrası araştırmalar parkinson hastalığı yaşayan kişilerin beyin dokusunda naturel klorlu bileşikler bulmuştur.
2. çocuk gelişimini etkiliyorlar
Araştırmalara göre, tarımda kullanılan bir böcek ilacı olan klorpirifos, minik çocuklarda fizyolojik ve zihinsel geriliğe yol açabiliyor. New york’ta yaşayan 266 çocuğun incelenmiş olduğu bir araştırmada, bu pestisite maruz kalmanın çocuklar üzerindeki etkisi değerlendirildi. Pestisitlere yüksek miktarda maruz kalan çocuklarda hem psikomotor inkişaf hem de zihinsel gelişimin bozulmuş olduğu görüldü.
Klorpirifos hala tarımsal gayelar için dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Klorpirifosun beyne etkilerini ortaya koyan birfazlaca çalışma vardır ve özellikle hamile kadınlar ve küçük çocuklar için tehlikelidir.
3. Diyabet riskini artırıyorlar
Pestisitlerin sağlık üzerindeki etkilerine ait 2017 tarihindeki bir incelemeye gore, pestisitleri diyabetle ilişkilendiren artan rakamda kanıt bulunmaktadır.
Pestisit kullanan çiftçilerin kan şekeri düzeylerini kullanmayan çiftçilerinkiyle karşılaştıran bir araştırmada, kullanan çiftçilerin yüzde 61’inde, kullanmayanların ise sadece yüzde 7,9’unda anormal kan şekeri seviyeleri görülmüştür.
ABD birleşik devletleri’nde, 13 binden fazla çiftçi eşinde (eşlerinin pestisitleri karıştırmalarına yada püskürtmelerine yardımcı olan) diyabet ve pestisitlere maruz kalma arasındaki bağlantıları inceleyen bir inceleme, diyabet risklerinin 2 kat yükseldiğini buldu.
4. Demansı tetikliyorlar
Pestisitlere uzun vakit maruz kalan çiftçilerin bunama riski daha yüksektir. Pestisitlere maruz kalmanın beyin fonksiyonu üzerindeki tesirini değerlendiren bir çalışmada, iştirakçilerin özellikle bellek, sözlü anlatım ve tepki süresini ölçen bir dizi dokuz test yapıldı.
6 yıllık çalışma süresince, iştirakçilerin yüzde 20’si hiç bir zaman pestisitlere maruz kalmadı, yüzde 50’den fazlası direkt maruz kaldı ve ötekiler dolaylı olarak maruz kaldı. Pestisitlere maruz kalan iştirakçilerin testlerde öbürlerinden daha kötü performans gösterdiği ortaya çıktı.
5. Kansere niçin olabilirler
Araştırmalar, pestisitlere maruz kalma ile bazı kan kanserleri içinde bir bağlantı kurmaktadır. Araştırmacılar, pestisitlere maruz kalan 144 çiftçiyi 5 yıl süresince takip etti. Risk faktörlerinin tüm çiftçiler için aynı olmadığını dikkate aldılar.
Lenfosit hücrelerinin kanserleşmesine doğru ilk ismim olduğu bilinen bir mutasyon olduğu tanınmaktadır. Bu genetik mutasyon, hücre ölümünü engelleyen bir proteinin sentezinden görevli bir genin aşırı üretimine neden olur. Bu nedenle, normalde ölmeye mahkum olan hücreler hayatta bırakılırlar.
Genel hatlarıyla toplumda bu anormallik milyonda birden az hücrede bulunur. Sadece, pestisitlere maruz kalan çiftçilerin genomlarında 100 ila 1000 kat daha fazla anormal hücre geliştiği ve bu hücrelerin lenfomaya dönüşebildiği görülmüştür.
Ek olarak farklı araştırmalar, evde pestisitlere maruz kalan çocukların lösemi yada lenfoma geliştirme riskinin arttığını göstermektedir. Bu sonuç, 10 yılda yayınlanan 16 çalışmanın analizinden gelmektedir.
Kan kanserinin iki türü olan lösemi ve lenfoma, çocuklarda en sık görülen kanserlerdir. çocukluk döneminde kronik, düşük düzeyde pestisit maruziyeti ile çocuklukta gelişen kanser riski arasındaki bağlantı yapılan araştırmalarla ortaya konmaktadır.
6. Otizmle rabıtalı olabilirler
Araştırmalar, tarlalar ve golf sahaları gibi yoğun pestisit uygulanan alanların yakınında yaşayan gebe hanımlarda otistik çocuk sahibi olma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.
2 ila 5 yaşları arasındaki 970 çocuğun (486’sı doğrulanmış otizm teşhisi, 168’i bilişsel gelişimde başka bir gecikme ve 316’sı düzgüsel gelişim) incelenmiş olduğu bir Amerika çalışmasında, annelerin hamilelikleri öncesinde ve hamilelikleri esnasında yaşadıkları adresler incelendi.
çalışmadaki hanımefendilerın çoğu hamilelikleri sırasında pestisit tatbik alanlarının yakınında yaşamamıştı, ancak yaklaşık üçte biri kimyasalların yayıldığı yerin 1.5 km yakınında yaşıyordu. Hamilelik sırasında pestisitlere yakınlığın otizm riskini yüzde 60 artırdığı kararına varıldı. Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde riskin çok daha çok olduğu ortaya çıktı. Hamile kalmadan hemen önce yada 3. Trimesterde pestisit uygulamalarının yakınında yaşayan annelerin çocuklarında otizm ve gelişimsel rötar riskinin yüzde 70 ila yüzde 130 içinde arttığı görüldü.
Pestisitlerden kaçinmak için ipuçlari
Mümkünse doğal ürünleri tüketin. Doğal meyve ve sebzeler daha çok antioksidan ve daha az toksin içerir.
Meyve ve sebzelerinizi yemeden önce bolca suyla yıkayın. Azca tuz yada beyaz sirke ile karıştırılmış suda da yıkayabilirsiniz. Iyi bir yıkama ile yüzde 75-80’e varan pestisit kalıntıları temizlenebilir. Karbonat da kulalnabilirsiniz. 1 litre suya 3 yemek kaşığı karbonat atın ve meyve ve sebzelerinizi bu suda bekletin. Ayrıca limon suyu veya tuz kullanabilir, hatta tuz ve limonu birleştirerek ürünlerinizi bu suda bekletebilirsiniz.
Reklam ( rüyada anahtar görmek )
Meyve veya sebzenin elma, salatalık ve patates benzer biçimde kalınca bir kabuğu var ise içerdiği pestisitleri temizlemek için meyve ve sebzelerinizi normal olarak soyabilirsiniz. Fakat vücudunuz için yararlı olan bir besin kaynağı olan kabuklardan kendinizi mahrum bırakırsınız.
Neler neler biliyormuşuz
YanıtlaSilElinize Sağlık
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilEvde Ek İş https://isbul.gen.tr
YanıtlaSil