Ramazan’da en çok sorulan sorulardan biri de “Sahurda ne yenir?” İftar için bütün gün uğraştıktan sonrasında sahurda bir daha uzun uzadıya ...
Ramazan’da en çok sorulan sorulardan biri de “Sahurda ne yenir?” İftar için bütün gün uğraştıktan sonrasında sahurda bir daha uzun uzadıya hazırlık yapmak istemiyorsanız, bu basit tarifleri kontrol edin.
“Sahurda ne yenir?” hem aklımıza bir şey gelmediği için hem de farklı lezzetler denemek istediğimiz için Ramazan’da en oldukça sorulan sorulardan biri. Sahurda hafif yemekler tüketmek önemli. Fakat hem de doyurucu da olmalı. İşte sizin için hazırlamış olduğumuz sahur için aperatif tarifler, kahvaltılık tarifler ve sahur yemeği tarifleri yazımızda.
Sahur için aperatifler ve kahvaltılık tarifler
Izgara hellim: Hem protein hem kalsiyum açısından yüksek ve tok tutan peynirlerden biri de hellim. Hellimi tencerede ve az yağda ızgara şeklinde yaparak, domates ve salatalıkla tüketin. Hem geceleri ılık bir şeyler tüketmek mide için daha iyidir.
Tavada peynir: Sahur tariflerinin en kolay ve lezzetlilerinden… Tüm peynirler için uygulayabilirsiniz. Hellim dışındakiler eriyeceği için erir erimez kızartılmış ekmek üstüne kurutulmuş domates ile hızlı ve leziz bir sandviç yapabilirsiniz.
Fırında aleni tost: Annelerimizin Pazar kahvaltısını anımsatan bir sahur tarifi. Beyaz peynir ve maydanozu yumurta ile karıştırıp ekmek üstüne sürün. Fırına verin, domates ile servis edin.
Yumurtalı ekmek (tuzlu): Sahur için aperatiflerden biri de çocukluğumuzdan beri çok sevdiğimiz yumurtalı ekmek. İftarda dilimlediğiniz ekmekleri sahura kadar açıkta bırakın, hafifçe kurusunlar. Sahurda tuz ve karabiber ilave ettiğiniz yumurtaya bulayıp kızartın. Peynir ve zeytin ile beraber servis edin.
İspanyol omleti: Kahvaltılık tarif denince akla hem menemen hem yumurta gelse de İspanyol omleti hepsinden daha doyurucudur. Sahur tariflerinden biri de İspanyol omleti. Bir aileyi rahatlıkla doyuracak nefis bir tarif. 2 soğanı rendeleyip tereyağında iyice pişirin. Başka bir yerde küp küp doğradığınız 4 patatesi karışmasını sağlayarak kızartın. 6 yumurtayı tuzla çırparak içerisine patates ve soğanları ilave edin. Karabiber seviyorsanız mutlaka ekleyin. Derin bir tencerede altı pişene kadar kışık ateşe alın. Daha sonrasında bir tabak yardımıyla çevirip tekrar pişirin. Kısık ateşte pişmesi önemlidir. Sonunda börek benzer biçimde dev gibi bir omletiniz olacak.
Sandviç: İftardan sonra leziz sandviçler hazırlarsanız sahurda ne yenir diye düşünmenize gerek kalmaz. Ton balıklı sandviç için ton balığını az mayonez, karabiber, ince dilimlenmiş taze soğan ile karıştırın. Ekmeklerin arasına sürün.
Kolay domates çorbası: Bir kaşık un, 2 kaşık tereyağı ile karıştırın. 2 yemek kaşığı salçayı da ilave edip kavurun. Daha sonra bir bardak sütü az az ilave ederek yine karıştırmaya devam edin. En son kıvamına nazaran su ilave edip kaynayana kadar pişirin. Kaşar peyniri rendesi ile servis edin.
Milföy pizza: İftardan sonra hazırladığınız pizza içlerini milföylerin üzerine koyun. Pizza tadı vermesi için en alta, salça, kekik, sarımsak ve zeytinyağı karışımını yedirin. Üzerine arzu ettiğiniz malzemeleri ilave ettikten sonra kabarana kadar fırında pişirin.
Tatlı niyetine komposto: Ramazan’ın vazgeçilmezlerinden biri de komposto. Yıkadığınız yarım kilo meyveyi bir bardak şeker ve yarım limon suyuna 5 su bardağı su ilave ederek kaynatın. Aşırı kaynarsa meyveler erir, kıvamında ateşten indirin.
Sokak simidi: Sıcacık ve kendi ellerinizle yaptığınız sokak simidinin keyfi bambaşka olur. Evdeki malzemelere uygun bir tanım bulup, menemenle ve çayla sıcacık ve mis kokulu simitlerinizi sahurda deneyin.
Ayran aşı: Ayran aşını nohut, buğday ve taze nane yerine, kinoa ve kuzu kulağı ile deneyin. Kuzu kulağı yoğurdun ekşiliğini de arttıracak ve fark yaratacak.
Çok tahıllı piyaz: Mercimek, nohut, barbunya, buğday, mısır ve istek ettiğiniz öteki bakliyat ve tahıllarla yumurta da içeren bir salata yapın. İçine bol maydanoz, nane ve hatta dereotu ekleyin. Bu sahur tarifi son derece doyurucu olduğundan ertesi gün boyunca tok hissedersiniz.
Muzlu pankek: Biliyoruz ki krep yapmak uğraştırıcı ve pişmesi uzun sürüyor. O yüzden bu rahat pankek tarifini vermek istedik. 2 yumurta ve 1 muzu karıştırıp az yağda pişirin. İsterseniz kabartma tozu da ekleyebilirsiniz. Hem tuzlu hem tatlı gıdalarla tüketebilirsiniz.
Somon füme: Somon herhalde protein alabileceğiniz en mühim gıda kaynaklarından biri. Ayrıca Omega yağları açısından da zengin. Füme somonu sahurda dereotu, krem peynir ve karabiber ve avokado ezmesi ile deneyin. Ekmek üzerine sürerek veya rulo yaparak tüketin.
Sahur için içecekler
Enerji veren hurmayı meyveli smoothie’lerde kullanın.
Limonata tekrar vazgeçilmezden, bol naneli deneyin.
Protein alımını artırmak için, keten tohumu ya da chia tohumunu içeceklerinize ilave edin.
Sahur atlanmaması gereken bir öğündür. Ramazan’da sıhhatli kalabilmek için hem iftarda aynı zamanda sahurda yemek yemeliyiz. Ramazan’daki öğünleri atlamak, kolesterol dengelerini bozarken, kas kaybına sebep olabilir. Kas kaybını engellemek için öğünlerde ehil miktarda karbonhidrat ve yağ alınmalıdır. Bu sebeple sahur tariflerinizin de rejim yiyeceklerden oluşmaması gerekir. Fakat kızartma benzer biçimde ağır yiyeceklerden ve şeker dengesini sağlamak için oldukca şekerli gıdalardan da kaçınılmalıdır.
Ramazan’da oruç, gün doğumundan gün batımına kadar sürdüğü için, bedenin enerjisi sahur ve iftarda tazelenir. Bu tazelenme, bedene glikoz kullanımından yağ yakımına geçmek için zaman sağlar. Böylece, enerji için kaslardaki proteini kullanmak zorunda kullanmaz. Ramazan, yağları azaltmak için iftar ve sahur atlanmadığı takdirde uygun bir ay olabilir. Ek olarak, oruç tutmak, kandaki şekeri test etmenize de imkan sağlar.
NOT:
Kandaki toksinlerin atılması
Toksinler ve özgür radikaller, vücutta depolanan yağlarda birikir. Oruç tutmak, yağ yakımına yardımcı olacağı için, toksinlerin de atılmasına destek verir. Bu sebeple, sahur ve iftarda yeterli miktarda sıvı tüketmek de unutulmaması gerekenler arasındadır.
Evdeki porselen kap kacağınıza başka bir gözle bakmaya ne dersiniz? Onlardan son aşama keyifli birtakım ev aksesuarları yapabilirsiniz.
Ayaklı kek ve meyve tabakları
Tabakları ve fincanları, hatta minik kaseleri ve yumurtalıkları birbirlerine yapıştırarak ayaklı kek ve meyve tabakları yapabilirsiniz. Böyle bir kompozisyon arasında ayaklı bir kase oldukça güzel görünebilir. Farklı renklerde, şekillerde seramikleri, bir tasarımcı edasıyla birleştirerek kendi aksesuarlarınızı oluşturun. Tasarımın son şekline karar verdikten sonra güçlü bir yapıştırıcı kullanarak sabitleyin. Bunun için silikon da kullanabilirsiniz.
Çay saati
Yeni seramiklerinizle güzel bir çay partisi yapın. Lezzetli kurabiyelerinizi güzel aksesuarlarınıza yerleştirin.
Porselen molası
Rafta
Yeni tasarımlarınızı mutfak raflarınızın görünür bir yerinde sergileyin. Denemeler yaparak farklı ebatta ve biçimde tasarımların bir arada iyi mi görüneceklerini bulabilirsiniz.
Porselen molası
Fincan lambalar
Fincanlar ve fincan tabakları çok sevimli birer lambaya dönüşebilirler. İstediğiniz sayıda ve farklı uzunluklar fincan lambalarını tavandan sarkıtarak oldukca hoş bir görüntü elde edebilirsiniz. Fincanın ve tabağın tam merkezinden iki delik açıp, bir miktar bileşik tutkalla birleştirdikten sonra içinden ucuna ampul takacağınız elektrik kablosunu koymak hiç de kolay olsa gerek.
Porselen molası
Seramik nasıl delinir
Seramikleri doğru delmezseniz kırılırlar, bu nedenle ilkin birkaç defa ergonomik yapmanızda yarar var. Seramik delmek için silindirik elmas matkap ucu kullanmalısınız. Hırdavatçınıza seramik için hususi matkap ucu aradığınızı açıklayın. Ayrıca seramik tabağın delmeden ilkin soğuk olması da işe yarayan bir önlemdir. Matkap ucunun seramik yüzey üzerinde kolayca kayabileceğini akılda tutarak dikkatli olun.
Matkap ucunu kullanmadan ilkin ıslatın. Bu şekilde delmeye çalışırken seramiğin ısınmasını engellemiş olmuş olursunuz. Ayrıca matkabınızın ömrü de uzar.
Matkap ucunun kaymasını engellemek için kendinize ahşaptan bir delgi yuvası da yapabilirsiniz. Bunun için bir yeteri kadar kalınlıkta bir ahşap parçası kullanmanız yeterli.
Eğer gene de zorlanıyorsanız, matkabı fincana bakılırsa oldukça hafifçe bir açıyla tutup minik bir iz oluşturduktan sonrasında dikey olarak delmeye başlayabilirsiniz.
Matkabın hızını seramik için el kitabında belirlenen ayara getirin.
Sabırlı olun. Çünkü seramik delmek rahat bir iş değildir. Matkabı seramiğe oldukça sıkı bastırmayın, bundan dolayı kırılmasına niçin olabilirsiniz.
Beyaz beyaz üstüne
Seramik eşyalarınızı kullanarak ilginç aksesuarlar imal edebilirsiniz. Örneğin birtakım tabaklarınızı ve artık kullanmadığınız mutfak eşyalarınızı bir araya getirerek wc masanızda takılarınızı ve parfümlerinizi koyabileceğiniz yeni aksesuarlar yapabilirsiniz.
Porselen molası
Okuma lambası
İki fincan ve fincan tabağını delip, bir demir çubuğun çevresinde birleştirerek kendinize oldukca güzel bir okuma lambası yapabilirsiniz. Bunun için 10 mm kalınlığında bir demir çubuk bulmanız ehil.
Malzemeler
İnce ayaklı bir lamba ayağı
Arzu ettiğiniz ve kullanılabilecek şekilde seramik
Matkap ve seramik için yapılma matkap ucu
Sentetik tutkal
Yapılışı
1. Önce hangi seramikleri kullanacağınıza karar verin ve tam ortalarını kalemle işaretleyin. İpucu: Bunu yapmanın en iyi yolu seramiğin ebatlarında bir kağıt kesmek ve katlayarak merkezini bulmaktır. Dörde katladıktan sonrasında oluşan sivri köşe kağıdın merkezidir. Kağıdı yine kabın üstüne sokup ortasından bir delik delerek seramiği işaretlediğinizde, muamele tamam demektir.
2. Doğru ucu kullanarak matkapla seramiklerinizi delin.
3. Lamba ayağınızı demonte edin ve seramiklerinizi yerleştirin.
4. Malzemeyi birbirine yeterince tutkal kullanarak yapıştırıp kurumaya bırakın.
5. Lamba ayağını seramiklerinizi de dahil ederek yeniden monte edin.
Önerinizi dikkate alıcam
YanıtlaSil