Bebek Bakımı Nedir ?

  Heyecanla beklenen doğum gerçekleştikten sonrasında anneler, bebeklerine iyi mi bakmaları gerektiğiyle ilgili olarak yakınlarından ve arka...

 


Heyecanla beklenen doğum gerçekleştikten sonrasında anneler, bebeklerine iyi mi bakmaları gerektiğiyle ilgili olarak yakınlarından ve arkadaşlarından gelen öneriler yüzünden ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Bu karmaşık bebek bakımında yanlışlara yol açabiliyor.


Anne sütünün yetersiz olduğunun düşünülüp hemen mamaya başlanması:


Yenidoğan bebeklerin daha iyi büyüyüp gelişimleri, hastalıklardan korunmaları ve nöromotor gelişmeleri için anne sütü büyük önem taşıyor. Hazırlanma ve saklanma sorunlarının olmayışı, ucuzluğu, istenilen her yerde verilebilmesi anne sütünün seçilmesindeki faktörlerden yalnızca bazıları. Anne sütü ilk günlerde fazla miktarda salgılanmıyor. Fakat 3. Gün ve 3. Hafta da artış gözleniyor. Buradaki en mühim kriter, annenin emzirmek istemesi ve bebeğin emmesidir. Eğer bebeğin emmesini engelleyecek bir sıkıntı var ise (dudak, damak siki şeklinde) anne çalıştığı için emziremiyorsa o vakit anne sütü sağılıp buzdolabında saklanabilir.


Buzdolabından çıktıktan sonra oda sıcaklığına ulaşınca bebeğe verilebilir. Eğer bebek tertipli takiplerinde iyi tartı alıyor ve günde minimum beş kere idrar yapıyorsa anne sütü yetiyor demektir. İlave su veya mamaya pek gerek yoktur. Düzenli tabip kontrolünde olan bebeğe gerekirse bir tabip tarafınca formül süt dediğimiz mama ilave edilir. Aylık kontrollerinde iyi tartı alan bebeklerin ilk 4-6 ayda yalnız anne sütü ile beslenmelerini öneriyoruz.


Bebekler ne kadar sıklıkla emzirilmeli, gece uyandırılıp emzirilmeli mi?


Bebekler doğdukları ilk günlerde daha sık emmek isteyeceklerdir. Her ağladıkça emmek istedikçe emzirilebilir. Emzirmenin 15 dakikasında bebek açlığının yüzde 70Õini kapatacak kadar emer. Geriye kalan 10 dakika içinde hem keyif yapar, hem de kalan açlığını giderir. Bebekler uyuduklarında en geç dört saatte bir emzirilmelidirler. Bunun arasında yüzlerini ıslak bir mendille silerek, yahut kucağımıza alıp başını aşağıya eğip kaldırarak uyanmasını sağlayabiliriz.


Bebeklere inek sütü verilmesi nasıl olmalıdır?


İnek sütü proteinleri bebeklerin mide-barsak mukozasında alerjik tesir yaratabileceğinden ilk bir yılda inek sütü önerilmiyor.


Yenidoğan bebeklerin göğüslerinin sıkılması zararı olan mıdır?


Bazı bebekler doğduğunda göğüsleri belirgin olabiliyor. Bu durumu gebelikte anneden bebeğe geçen hormonlar yaratıyor. Hiçbir şey yapmaya gerek yok, kendiliğinden geçecektir. Ancak birtakım ailelerin ovuşturduğunu, yahut sıktığını görüyoruz. Bu enfeksiyona yol açabilir.


Penis ucu dar olan çocuğun sünnet zamanının geciktirilmesi gerelir mi?


Fimosis dediğimiz üretra ağzının dar olmasıyla karakterize ve idrar yolu enfeksiyonlarına risk oluşturan bu durumda; şayet çocuk enfekte oluyorsa vakit geçirmeden sünnet yapılması gerekir. “Sünnet düğünü yapılması” gibi nedenlerle ertelenmemelidir.


Bebeğim şaşı mı?


Bebeklerde gözlerde kayma oluşması fizyolojiktir. Ancak üç ayını doldurmuş bir bebeğin şaşılığı devam etmiş olduğu, ya da aynı yöne bakmış olduğu farkedildiği durumlarda derhal göz muayenesi yapılmalıdır.


Çocuklu evde sigara içilmesi zararı dokunan mı?


Çocuğun yatmış olduğu odada ve yanında içilmese bile yaşamış olduğu evde içilmesi, çocuğun pasif içici olması için yeterlidir. Solunum yolları enfeksiyonları açısından çocuğu risk altında bırakır.


Çocukların korumasız güneşe çıkarılması zararlı mı?


Güneş ışınlarının nispeten daha eğik geldiği sabah erken ve öğleden sonra şemsiye altında koruyucu şapka ile bebekler kısa süreli güneşe çıkarılabilir. Fakat minimum 18-20 koruyucu faktörlü krem kullanılmalıdır. Yenidoğanların ve minik bebeklerin fazla sıcakta susuz kalmamalarına itina imlemek gereklidir.


Bebeğin psikolojik durumunu hiçe saymak mümkün mü?


Bebekler annelerin içinde bulunmuş olduğu ruhsal ortamdan doğrudan olarak etkileniyorlar. Kendini rahat sevinçli, güvende hisseden annelerin bebekleri de daha rahat ve sorunsuz oluyor. Yenidoğan döneminden itibaren onlarla normal konferans diliyle konuşmak, dokunmak, okşamak yumuşak müzik dinletmekle yarın kendine güvenen sıhhatli bir erişkinin temelleri atılmış olur. Bu nedenle onların yanında anlamaz diye yüksek sesle konuşmak, kavga etmek ruh sağlıklarını olumsuz etkisinde bırakır.


Ayakların içe basması nelerdir?


En sık dizden veya ayaktan oluşur. İlk üç yaşta çocuklar içe basarak yürürler. Yürürken tutulma, koşarken düşme veya ağrı yakınması olursa bir ortopedistin muayene etmesi sağlanarak lüzumlu tedbirler alınmalıdır. Bu şikayetler yoksa üç yaşına kadar beklenmelidir.


Bebeklerin kulakları nasıl temizlenmeli?


Bebeklerin ancak gözüken kulak kepçesinin içi temizlenmelidir. Kulak deliğinden içeriye pamuk, çöp yada başka bir madde doldurularak temizlemeye çalışılmamalıdır.


Ne kadar çoğunlukla hekim muayenesine gidilmeli?


Hastaneden çıktıktan sonra 7 veya 15 günde ilk doktor kontrolüne, daha sonra ilk bir sene süresince aylık, 1-2 yaş arasında 3 aylık, 2-3 yaş içinde altı aylık, 3 yaşından sonra da yıllık kontrollerle çocuğun gelişme, büyüme ve beslenmesi, aşıları takip edilerek ortaya çıkan sorunlar çözümlenmeye çalışılır. Aileler bazen yanlışlıkla aşıdan aşıya çocuklarını doktora götürüyorlar. Bu, doğabilecek sorunların atlanmasına neden olabilir.


Bebeklerin kat kat giydirilmesi gerekir mi?


Bebeklerin kıyafetleri mevsimine bakılırsa pamuklu veya yünlü kumaştan, ısı alışverişini sağlayabilen, terletmeyen, teri emebilen özellikle olmalıdır. Aileler bazen yanlışlıkla evlatları üşümesin diye kat kat giydirebiliyorlar. Oda sıcaklığının 22-24 aşama olduğu durumlarda düzgüsel giyinik bir bebek üşümez. Yenidoğanların ısı regülasyonları tam gelişmediği için oda sıcaklığının 24-26 derecede olmalıdır. Gereğinden fazla giydirilen süt evlatlarının solunum yolları rahatsızlıklarına yakalanma riskleri artar. Yazın ince bir body üstüne tekrar ince pamuklu penyeden yarım kollu, bacaklı tulum, penye çorap ve başına da gölgelikli bir şapka yeter.


Bebeklerin iyi mi yatıralım?


Eski bildiklerimizin bilakis, bugün bebekleri sırt üstüne yatıralım diyoruz. Daha ilkin yüzü koyun yatan bebeklere gore ani bebek ölümü sendromunun daha azca rastlanması nedeniyle daha güvenli ve sağlıklı olduğu için tercih ediyoruz. Bebekler beslendikten sonrasında bir miktar kusabilirler, o yüzden gazı çıkarılmadan yatırılmamalı ve uyuma saatinde de yatağına yatırılırak kendi başına uyuması beklenmelidir.

COMMENTS

Reklam Alanı
Ad

Alerjik ve Hassas Cilt Arasındaki Fark Nedir,2,Bademcik,1,Bahar Yorgunluğu Nedir,1,Bal yüze sürülür mü,2,Başarılı Emzirme,1,Bayılma Nedenleri Nedir,1,Bebek Bakımı,1,Biyonik El Nedir,1,Buharla cilt bakımı nasıl yapılır,3,C Vitamininin Cildinize Harika 9 Faydası,3,Ciltteki Gerginlik Hissini Gidermenin Yolları,1,Ekonomi,3,El Kremi,2,En Doğal Ev Yapımı Sivilce Maskesi Tarifleri,2,En Güzel Burçlar,1,Evde Bakım,1,Evde Saç Bakımı,2,Evde Saç Boyama,1,Festival,1,Garnier Dudak Nemlendirici Bakım Maskesi,1,Gündem,5,Güzellik Sırları,1,Hassas Ciltler İçin Yüz Serumu Önerileri,1,Kalıcı Parfüm,1,Kirpik serumları ne işe yarar,1,Kuru Ciltler İçin Yüz Temizleme Jeli Önerileri,1,Kuru saç derisi,1,Kültür,1,Meyve ve sebze,1,Parfümünüzün Daha Kalıcı Olması Nasıl Sağlanır,1,Pelin Cansızlar Kışın,1,Pelin Cansızlar Kışın kimdir,1,Portakalın cilde faydaları nelerdir,1,Pürüzsüz bir cilt,1,Saç Bakımı,1,saç boyası,1,saç derisi,1,Sağlık,11,Sanat,1,sonbahar tarzı,1,sony televizyon,1,Teknoloji,8,Termal suyun cilde faydaları nelerdir,1,Tesla Almanya,1,Yağlı Ciltler İçin Yaşlanma Karşıtı Bakım Nasıl Olmalı,1,Yeşil Kil Maskesi Faydaları Nelerdir,1,Zeytinyağı Ile Yüz Temizliği Nasıl Yapılır,1,
ltr
item
Hidden Fact: Bebek Bakımı Nedir ?
Bebek Bakımı Nedir ?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfDVT5Z1vs0Uo7sUYMN2-V3s_yMdwZVpqrsR1Y5Sp8jtg4oxdEsuMXJ5bP6W1DGhWL69v_6GtGTIjAsgYWo7DHVZgt1IhFtlwQCjgeK82PFC1EA315IEQLh161IL1zxljvGPc5x7IGZ9AtTmRi6FCX7QdoFKOe9SXoW9aY6hrvUHTEzHCon_NI2xOhsg/w640-h412/Bebek%20Bak%C4%B1m%C4%B1%20Nedir.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfDVT5Z1vs0Uo7sUYMN2-V3s_yMdwZVpqrsR1Y5Sp8jtg4oxdEsuMXJ5bP6W1DGhWL69v_6GtGTIjAsgYWo7DHVZgt1IhFtlwQCjgeK82PFC1EA315IEQLh161IL1zxljvGPc5x7IGZ9AtTmRi6FCX7QdoFKOe9SXoW9aY6hrvUHTEzHCon_NI2xOhsg/s72-w640-c-h412/Bebek%20Bak%C4%B1m%C4%B1%20Nedir.jpg
Hidden Fact
https://asliyet.blogspot.com/2022/06/bebek-bakm-nedir.html
https://asliyet.blogspot.com/
https://asliyet.blogspot.com/
https://asliyet.blogspot.com/2022/06/bebek-bakm-nedir.html
true
2030904773515837150
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content
Selam